Skip to content

Danskerne vilde med e-handel

Den danske e-handel oplever eksplosiv vækst. Den seneste rapport for Dansk e-handel 2015 fra DIBS dokumenterer, at danskernes i stadig stigende grad shopper online. Årsagen skal blandt andet findes i den øgede tilgængelighed til internethandel via mobil og tablet samt de økonomiske besparelser, man ofte kan opnå.

Hvad køber vi?

Der er nogle kategorier, der er klart dominerende, når det kommer til, hvilke varer og tjeneste, danskerne foretrækker at købe online. Her kommer køb af rejser og transport ind på en klar førsteplads. På en andenplads kommer køb af varer. Der er først og fremmest tale om elektronik, men der bliver også brugt mange penge på varer til husholdning og fødevarer.

En anden topscorer er køb af tøj og sko. Og det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at kvinder shopper for dobbelt så meget som mænd i denne kategori.
Udbredelsen af HBO og Netflix har betydet, at et stigende antal danskere foretrækker at se film via streamingtjenester. En ud af tre danskere abonnerer på disse tjenester.

Det kan fremhæves, at køb af dagligvarer også er stigende især blandt børnefamilier. Danmark er dog overordnet set bagud på dette punkt i forhold til de øvrige lande i Norden, som vi sædvanligvis sammenligner os med. Der synes stadig at være en vis skepsis blandt forbrugerne, når det kommer til at få leveret fødevarer og ikke selv have mulighed for at vælge dem i køledisken

Årsag

Udviklingen i online handel betyder, at danskerne nu køber for DKK 58,7 mia. om året på nettet. Der er især tre årsager til, at e-handel har vundet så stor indpas hos danskerne.

1. Tablet og mobil

På tre år er antallet af danskere, der køber varer og tjenester online via mobil eller tablet fordoblet. Reelt set vil det sige, at det i dag er 4 ud af 10 danske forbrugere. Tendensen ses ikke kun hos den forventede målgruppe af 25-34-årige, men også ældre og i høj grad småbørnsfamilier er i stigende omfang hoppet med på bølgen.

2. Tidsbesparende

Online handel betyder, at man kan spare tid i en i forvejen travl hverdag. Der kan især vindes tid i forhold til de daglige indkøb til husholdning og madlavning. Som før påpeget er det især børnefamilierne, der er pionerer på dette område, mens resten af befolkningen er mere tilbageholdende sammenlignet med vores nabolande.

3. Økonomiske besparelser

Der kan være store besparelser at hente, hvis man shopper online. Der findes efterhånden mange sammenligningstjenester online, hvor man let kan finde de billigste priser på alverdens varer. E-handel har også gjort det nemt, at handle uden for Danmarks grænser, hvor besparelserne ofte er endnu større, end hvis man handler i danske webshops.

Tallene viser tydeligt, at danskerne har større og større tillid til køb af varer og tjenester på nettet. Nogle økonomer spår, at vi hastigt nærmer os det pengeløse samfund.

Comments are closed.